Slangopedia i mobilen En ordbok för slang, sköna ord, uttryck och talesätt - som du säger dom!
Hemsidan Slumpa Lägg till Om
 
   
  !   populär finns inte i ordlistan. Lägg till det!
 

Andra förslag:
 

ohio sigma

att man är populär och cool person

du är en riktig ohio sigma
den 10 juli 2024
 

Bängen

Polis. 70-talsslang.

Bängen trålar.
Klassisk titel och populär låt på skivan "Livet är en fest" av Nationalteatern.

den 27 juli 2008
 

Pwned

"Owned", det vill säga "ägd", i betydelsen att man är bättre än någon annan på något, vanligen datorrelaterat, men även IRL (I verkliga livet).

Det finns en mängd etymologiska förklaringar till ordet pwn, som trots allt oftast uttalas precis som own. Den mest troliga förefaller vara att det är en av alla medvetna felstavningar där man härmar folk som skriver för snabbt, eller folk som inte behärskar engelska tillräckligt, såsom "!!oneone11" för att övertydligt parodisera människor som, när de skriver många utropstecken, glömmer att trycka ned Shift-tangenten på alla nedslag. En annan förklaring kan vara att då Quake 1 var det mest populära FPS-spelet så skrev folk väldigt ofta "own" när de dödade någon. Denna hjärndöda kommunikation (som också torde ha dragit ned på de stackars 28,8kbps-bandbreddernas möjlighet att leverera laggfritt spel) stoppades genom en patch som kickade alla som skrev "own". Eftersom datorspelskulturen är mån om att få berätta om hur duktig den är, fann man snabbt på substitutet "pwn", som nästan ser ut som own, och p sitter bredvid o på ett tangentbord med qwerty-tangentuppsättning.


"{ABC}tRiXz0rzzz-e1337: pwn
unnamed: onoz"

"Den nooben vart så jävla pwnad, jag tog han med deaglen från T spawn ändå borta vid middle"

den 24 mars 2010
 

Skägg

Kan användas inprincip när som helst, det är ungefär som att säga wooooow! Det kan betyda vad som helst. Ett sätt att utrycka sig negativt eller positivt.

Det blev populärt i serien Kungarna av Tylösand, när individen Nemo ofta utrycker sig med slanget skägg.


t.ex. Vilken skägg dag!

Skägg också!

den 14 oktober 2010
 

Swag

1. en klädstil, åt hiphophållet. snapbacks(new era-kepsar med rak skärm), jeans med lite häng, sneakers, highschooljackor, luvtröjor och klockor är populärt. alltid välmatchat.

2. en person som bär upp sina kläder väl. väldigt självsäker, oftast.


-Kolla hans swag!
den 19 juni 2012
 

turkaffär

Turkaffär (ibland arabaffär eller kinesbutik), är en liten tobaks- eller godisaffär, ofta med en utländsk innehavare. Det är mycket vanligt med dessa affärer i invandrartäta områden. Turkaffärerna är oftast populära p.g.a sina låga priser och ovanliga varor, samt ibland för innehavarnas totala avsaknad av någon som helst kunskap om åldersgränser på t.ex öl, cigaretter eller energidryck.

Exempel på turkaffärer i närheten där jag bor (Stockholm):

Nahrins Godis och Tobak, Flemingsbergs Centrum
Lillyan Livs, Flemingsbergs Centrum
Visättra Snabbköp (aka Turken), Visättra ängar
Nabil Livs, (f.d Orient Livs), Visättra
EG's Fyndmarknad, Eriksbergs Industiområde, Alby
Kvarnbergsplans Tobak (aka Kvarnbergaturken), Huddinge

I dessa affärer finns ofta läsk eller annan dricka som är svår att hitta på andra platser, till exempel Uludag, Cockta, och diverse andra thai- eller arabdrycker med typ Pepparrot-Citrongräs-Granatäpple-Öronvaxsmak.

den 31 augusti 2012
 

FinnFanta

OriGINal Longdrink från Finland som är populär som taxfreeinköp på kryssningar till Åland och Finland.

Vi skippar ölen, vi köper FinnFanta istället.
den 16 juli 2013
 

badass

Person med badass personlighet.
Swag som under 2013 blivit populärt bland ungdomar är inte samma som badass.

1. Man kan inte göra något för att bli ett badass, man bara är det. Man kan heller inte sluta vara badass. Alla som försöker vara badass kallas posers, en slags badass wanna bees. Det är något helt annat.
2. Ett badass undrar aldrig om han/hon är ett badass. Han/hon vet att det är så.
3. Ett badass pratar sällan öppet om att de är badass, möjligtvis med undantag om om det finns ett mycket speciellt syfte, annars är det endast posers som pratar om att de är badass. Ett badass kan dock diskutera badass med andra badass.
4. Ett badass försöker aldrig vara badass, han/hon bara är sig själv. Ett badass går sin egen väg, även om det är helt obanad och till vilket pris som helst. Ett badass försöker inte imponera på andra.
5. Ett badass lever efter sina egna regler, värden, tro och moral och behöver bara rättfärdiga sitt handlande inför sig själv och bryr sig inte om vad andra tycker om dem och bryr sig heller inte om andras värden, inkl. samhällets moral och lagar. Det kan dock ligga i de egna värdena att visa hänsyn till andra och deras värden, och de gemensamma värdena och lagarna, och då gör han/hon det men endast för att det stämmer med de egna värdena. Det betyder inte att att ett badass är omoraliskt, deras regler, värden osv är ofta tuffa att leva efter.
6. Ett badass har för den saken skull inte problem att ändra uppfattning utan är öppen och omväderar ofta sina värden mm. När ett badass ändrar uppfattning behöver han/hon bara rättfärdiga sin ändrade uppfattning gentemot sig själv.
7. Eftersom ett badass alltid är sann mot sina egna värderringar och sina uppfattningar ska man arbeta mot hans/hennes värderingar och uppfattningar om man vill att han/hon ska agera på ett särskilt sätt men det går inte att tvinga ett badass att göra något eller att ändra på ett badass mot deras vilja. Det hjälper inte att hota ett badass med fängelse, inlåsning på psykiatrisk klinik, misshandel eller annan bestraffning och inte heller att genomföra detsamma. De är svåra att hjärntvätta.
8. Ett badass säger inte att han/hon inte bryr sig vad andra tycker om vad han/hon gör för han/hon bryr sig så lite om det att han/hon inte ens tänker på det.
9. Ett baddass ger inte upp. Så länge ett badass vill mer fortsätter han/hon, oavsett hur tufft det blir. En del badass vet inte ens hur man ger upp.
10. Ett badass bara är och tar varje stund som den kommer och ”flyter” ofta fram i tillvaron.
11. Ett badass kvävs av att vara falsk eller förljugen. Ett badass är inte fejk för att imponera på andra. Det som får ett badass att må dåligt är att ha brutit mot sina egna värderingar eller att inte ha varit sig själv/ha varit fejk. Om ett badass är falsk eller förljugen måste han/hon om möjligt först ställa tillrätta och städa undan eventuell förljugenhet och sen börja vara sann inför sig själv och inför andra för att igen kunna må bra. Ett badass kan dock ljuga om de når ett högre syfte eller om de genom lögnen är närmre sanningen (som de av någon anledning inte kan uttrycka) än om de hade varit ärliga. Ett badass står också för det han/hon har gjort och städar ofta upp eventuella lögner innan han/hon går vidare efter en konflikt.
12. Ett badass är inte elak. Ett badass utnyttjar aldrig andra. Ett badass är en snäll och ödmjuk person och respekterar människor efter hur de är som människor men har en grundläggande respekt för alla oavsett status, ekonomi, ursprung, kultur, religion eller utseende och umgås med alla slags människor så länge personen är respektfull tillbaka.
13. Ett badass har oftast inga ovänner. Om de har ovänner så är det oftast den andra personen som håller fast vid att vara ovän och inte förmår lämna eller förlåta det som orsakat ovänskapen. Ett badass är inte långsint utan kan lätt bli vän med någon igen när problemet är utagerad och så snart den personen också vill sträcka fram handen. Ett badass


Först spelade han av dem deras pengar och sedan bjöd han alla resten av kvällen för pengarna, han är ett sånt badass.
den 5 oktober 2013
 

antislang, antislangord, antislangspråk

Att bemöda sig om att tala väl. Att använda sig av ord i korrekt betydelse.
Att uttrycka sig på rätt sätt, men inte nödvändigtvis motarbeta alla ord med en karaktär av slang.
Dvs. att medvetet säga så som det faktiskt heter, istället för att förkorta eller slarva med språkbruket. En person som använder antislang är en person som känner väl till slang och kan använda det men som inte gör det i onödan; och som låter bli detta, i syfte att vårda vårt språk och göra populära alla gamla, roliga, fiffiga, snillrika och användbara, svenska ord! Man behöver oftast inte förklara orden, för nästan alla förstår dem och begriper vad de betyder, även om de inte hört dem förut. Därför är det inte tal om "att svänga sig med fina ord" utan bara att hjälpa till att hålla språket levande, som ett av de ordrikaste språken i världen.
Antislangord blir således ord som är t.ex. praktiskt användbara men på väg att falla i glömska. Antislangord är sådana ord som "färst" (av "få, färre, färst" som jag läste att någon på denna sida ville popularisera igen), "vore" (konjunktiv av "vara"), "finge" (konjunktiv av "få"), "dem" (istället för "dom"), "fatta beslut" (istället för "ta beslut"), m.fl.
Att använda sig av slang kan ju vara väldigt roligt. Men att använda sig av antislang kan också vara riktigt roligt. Våra halvt bortglömda, gammalsvenska ord kan få sig ett riktigt lyft genom antislangen och vara till stor hjälp när man lär sig nya språk, eftersom många gammalsvenska ord är mer besläktade med utländska språk.
Dessutom kan gamla sätt att uttrycka sig, genom annan ordföljd etc. vara roliga och mer "precisa".
Slang är ju ett slags "anti-det-accepterade-språkbruket". Då måste man kunna ha ett ord för reaktionen mot detta också; att vara "anti" eller emot onödigt, meningslöst utbytande av ord, som många fall blir till det sämre.
Antislangspråk talas ofta av äldre personer, som verkligen bemödat sig om att tala så, eller av dem som påverkats av hur vackert det låter när folk talar väl.
Men antislangspråk talas givetvis också ofta av dem som i stor utsträckning talar slang och som vill förnya sig och bredda sin repertoar av ord och uttryckssätt.


"antislang"
-Hon har en antislang-attityd och anstränger sig för att tala väl och finna de rätta orden. Hon försöker också alltid göra det med roliga och sällsynta ord, som man knappast minns längre. Hon snackar verkligen antislang och försöker göra detta populärt. Det är naturligtvis en reaktion mot att det svenska språket får allt fler omskrivningar för företeelser som redan har ett bra ord. Jag gillar den här nya trenden med antislang.

"antislangord"
-Man skulle kunna säga att ordet "fela" i betydelsen "göra fel, begå ett misstag" är ett riktigt antislangord ... i samma anda som när de startade särskriftspoliser för att stävja missbruket av särskrivna ord i svenskan. Antislangord ur den äldre svenskan har blivit roliga, nygamla ord att ta till när dagens uttryck inte räcker till. Och antislangord som "goddag" kan locka till uppskattande leenden.

"antislangspråk"
-Antislangord som en reaktion mot nutidens slarviga svenska har blivit på modet. Antislangspråk är således inte endast akademikerna förbehållet nuförtiden.

den 20 januari 2011
 

figgan

Toan, toaletten. Populärt slang i Eskilstunatrakten, främst på 1980- och -90 talet.

Är inte Ove här? Nej, han är på figgan.
den 4 februari 2011