Slangopedia i mobilen En ordbok för slang, sköna ord, uttryck och talesätt - som du säger dom!
Hemsidan Slumpa Lägg till Om
 
   
  !   svårighet finns inte i ordlistan. Lägg till det!
 

Andra förslag:
 

Flätt

En samansatt version av orden "för" och "lätt", används ofta för att beskriva hur värt något var eller för att förklara svårighetsgraden på olika saker.

"köpte du nya pocketpussy supersuction 5000?"
"Ja! Det var flätt värt det!"

"Hur gick det på idioti-testet?"
"Det var flätt asså! Man kunde svara blankt så jag behövde inte kunna något!"

den 23 oktober 2020
 

Satsa på ryggsäcken

Att välja det lättaste (fega) alternativet. Härstammar från lilla Sportspegeln där ett tävlingsmoment är att kasta bollar med varierande svårighetsgrad beroende på vilket pris man satsar på att vinna, och ryggsäcken är det lättaste alternativet.

- Ska du satsa på utbildningen till kärnfysiker?
- Nej, jag satsar på ryggsäcken och gör karriär i snabbmatsbranschen istället.

den 19 augusti 2011
 

Polsk riksdag

Ett stökigt möte där alla pratar i mun på varandra. Kan också användas om man till exempel är en stor grupp människor som ska bestämma någonting, t.ex. vilken bar man ska gå till och inget resultat nås.

Uttrycket härstammar från de historiska polska riksdagarna (sejmerna), där varje adelsman hade absolut veto (polskt veto eller liberum veto). För att ett beslut skulle vinna laga kraft krävdes absolut enighet (konsensus), vilket endast med svårighet kunde uppnås.

Riksdagen i Polen idag använder sig av majoritetsbeslutsfattning.


Steve: Vart drog ni igår egentligen?

Göran: Nej, det var Kaos: Bulten, Styret, Vispen och Johnsson ville till Caféet, medan jag och Jörgen var mer sugna på Riche. Purjo och Laban ville bara sätta sig och ta några öl. Det blev polsk riksdag av alltihop.

den 10 november 2011
 

månens baksida

ha det kärvt, svårigheter, jobbig period

har brutit båda benen, känns som jag är på månens baksida just nu
den 26 december 2012
 

knugen

När man säger knugen så syftar man på kungen. Man har bytt plats på n och u, möjligtvis med syftet att driva med den svenske kungens läs-och skrivsvårigheter.

"Sätt på kanal 4, knugen ska snart prata om hans uppväxt"
den 12 juni 2013
 

dysse

Dysse är slang för dyslexi/läs-och skrivsvårigheter. Dyslexi eller specifika läs- och skrivsvårigheter är en varaktig funktionsnedsättning som innebär svårigheter med att läsa och skriva. Funktionsnedsättningen beror på en störning i vissa språkliga funktioner vilket hindrar automatisering av ordavkodningen. Dyslexi är inte relaterat till intelligensnivå.

Dysse är dyslektikernas egna ord, för att det lätt att säga och stava till. Används också för att förenkla och beskriva känslor och påföljder kring sin dysse. T.e.x en dyslektisk elev som läser en text får ansträngas sig mer och därav gör av med mer energi. Resultat blir att eleven blir trött, på grund av sin funktionsnedsättning d.v.s dyssetrött. Eller att frustration över svårighet med sin funktionsnedsättning blir för mycket och man behöver agerar ut, dyssebryt. Blir det en bra eller dålig dyssedag? Möjlighet för dyslektiker att beskriva för sin omgivning om man har en dag där ens svårigheter inte påverka så mycket eller att det är dålig dag där allt blir svårare.
den 16 oktober 2014
 

Sjöslag

Ett begrepp som i efterhand brukar tilldelas en sammankomst där det huvudsakliga syftet har varit att supa ned samtliga deltagare, gärna tills både tal- skriv- och balanssvårigheter tydligt börjat framträda.

"Blev det blött hemma hos Per i torsdags?"
"Jodå, det blev ett rejält sjöslag!"

den 16 juli 2018
 

Anpassad

Person som anses vara mentalt begränsad och kräver en anpassad svårighet av uppgifter eller information för att lyckas med något som anses vara enkelt för den genomsnittliga människan.

Sara är en anpassad jävel, hon förstår inte att hennes lån har en ränta.
den 4 november 2022