Slangopedia i mobilen En ordbok för slang, sköna ord, uttryck och talesätt - som du säger dom!
Hemsidan Slumpa Lägg till Om
 
   
  !   slösa finns inte i ordlistan. Lägg till det!
 

Andra förslag:
 

bränna

betala, ofta en betalning som som känns lite som att förlora pengarna, kasta pengarna i sjön.

"Ja brände minna sista stålar på bio. Nu e ja pank. De e tomt i plånkan."
"Bränn inte stålar på de där fejket!"

den 9 januari 2010
 

Slita på plasten

Frasen innebär att man använder sitt kontokort, kreditkort eller liknande. Alltså att man sliter på plasten när man brukar kortet.

"Vad gjorde du i London? Blev det mycket shopping eller?"
"Det är klart, man måste ju slita på plasten ibland!"

"Det blev dyrt igår, fick slita ordentligt på plasten."

den 15 december 2011
 

Säjva

Säjva betyder spara, och härrör från save på engelska. Ordet blomstrade fram i mitten på 80-talet då data och tv-spel blev allt vanligare.

Stäng av dataspelet nu så går vi!
-Ja, jag ska bara säjva först.

den 11 november 2012
 

Vaska

Uttrycket härstammar troligtvis från Stureplan i Stockholm där många celebra personer och annat välbärgat folk gärna roar sig. Företeelsen har förmodligen sin grund i det förbud mot champagnesprut som infördes på många krogar i takt med att bratsen hämninglöst sprutade ner inredning och andra gäster för att manifestera hur mycket kontanta medel de hade att röra sig med.

Vaskningen fyller två funktioner. För det första löste det problematiken med champagne som sprutades inne på krogen. För det andra var det ett ännu onödigare sätt att slösa pengar på för bratsen då champagnesprutning faktiskt kräver viss insats med riktande av flaska etc. Vaskningen kräver ingen annan insats än en verbal.


Vaskning sker på följande vis:
(Brat) - Tja, eh, en flarra Dompa är du gullig
(Värdinna) - Givetvis
*Värdinnan bär fram den till bordet.
(Brat) - Vet du vad stumpan, vaska den!
*Värdinnan häller ut champagnen i slasken bakom bardisken.
(Brat) - Joråsåattee, 1500 spänn rakt av sådär bara.
*Bratten ger en karda med fem till sina brat-vänner.

Vaskning sker numera inte bara på Stureplan, även andra orter och andra lokaler än krogen kan vara föremål för "Vaskare"


- Tja en Kebabtallrik, jag vill ha den vaskad



- Johan tar du med dig en Spendrups åt mig, eller förresten du kan vaska den ute i köket.

den 23 januari 2011
 

öschla

slösa

Va ha du öschla peniga på nudå?
den 3 april 2011
 

Flönsa

Att slösa på något. Okynnesanvända något.

Vaffan! Har du flönsat upp hela tejprullen?! Det var väl onödigt.

Lönt att du flönsade ut ketchup över halva talriken och så äter du inte ens upp det!

den 31 maj 2012
 

sketbacka-kål

Äldre västgötskt uttryck för brännässlor. Syftar på att de växer som frodigast vid utedasset och att de är ett billigt middagsalternativ.

Inte ska vi väl slösa pengar på en dyr restaurang när vi kan gå hem och plocka sketbacka-kål!
den 11 november 2012
 

Posthora

En person som stökar till trådar i diskussionsforum genom att skriva många och ofta helt innehållslösa inlägg enbart för att öka på sin posthistorik.

-Jag anser att mjölk är bra för själen!
-Jaha, men vad har det med persondatorer att göra?
-Jag dricker mjölk ibland när jag sitter framför datorn!
-Sluta skriv strunt, posthora.

den 25 september 2015
 

GG

Ursprungligen står förkortningen "GG" för "Good Game", och användes specifikt i avslutandet av en spelsession när två parter vill tacka varandra för god match. Den klassiska användningen är alltså att ett "gg" möts av ett "gg", som en typ av handskakning. På svenska förekommer uttrycket även som verb, att "gg:a", med betydelsen "att slänga in handduken", att indikera att man ger upp.

Utifrån det ursprungliga användandet kan "gg" också användas på ett par olika sätt i negativ mening. Man kan till exempel skriva "gg" när det är uppenbart att man är på väg att vinna matchen för att förolämpa motståndaren i den mening att de kanske glömt att ge upp. Det används också på svenska i bred mening för att indikera att något är över, eller som invektiv för att indikera att något är otroligt löjligt eller svårt att acceptera.


"Det var uppenbart att matchen var förlorad, snarare än att slösa tid drog den förlorande spelaren en GG" --- "Kan du fatta att Sebastian gick på en arbetsintervju i mjukisbyxor?" - "GG"
den 28 oktober 2015
 

blatte

Ordets definition varierar. Man kan inte säga att ordet har endast en mening. Vissa ser det som negativt och hotfullt. Medan andra använder det själva för att beskriva sig själva och andra som de tycker ordet passar in på, oftast folk med icke-svank bakgrund. Ordet har sina rötter från romarna och betyder kackerlacka på deras språk. Det finns även rötter från finsk romani där ordet betyder blåman(där de syftar på väldigt mörka människor som är så mörka att de nästan får en blå hudton). Men ordet har även sina rötter från andra ställen. Ordet har vridits och formats från olika håll. Från araber och romer, svarta, bruna och vita människor. Ingen kan definiera ett ord som beskriver en hel folkgrupp bara för att de har en sak gemensamt. Man måste ta hänsyn till individualism. Bara för att man har en icke-svensk/icke-nordeuropeisk bakgrund så innebär det inte att man är en blatte. Blattar är inte heller alla brottslingar, blattar har inte alla brytningar, blattar är inte bara svarta, blattar är inte arbetslösa, blattar är inte heller bara män. Vad och vem som definierar en blatte är också inte upp till någon annan än en själv.

"Tjena blatte! Hur är läget?"
den 11 maj 2017