Slangopedia i mobilen En ordbok för slang, sköna ord, uttryck och talesätt - som du säger dom!
Hemsidan Slumpa Lägg till Om
 
   
  !   normalt finns inte i ordlistan. Lägg till det!
 

Andra förslag:
 

cädi

Det betyder normalt, kan va också lugnt.

Konversation framför datorn:
Reema - Det här spelet är för barn
Jag - Cädi, ja e också barn

Saturday, August 12, 2017
 

Exnorm

Förmodligen en sammandragning av extremt och enorm, alternativt extra och norm. Kan betyda så väl extremt enorm som extranormalt (enorm.) Förmodligen ursprungligen uppkommen av en felsägning.

Seinfeld är exnormt
En exnorm skönhet

Tuesday, September 11, 2018
 

sjukt

Förstärkningsord. Användes ursprungligen när nåt verkligen var sjukt/onormalt/galet/flippat. Används idag i nästan vilken situation som helst i betydelsen "mycket, väldigt".

"Ta en lasagne! Den är sjukt god!"

"Sjukt snygg tjej du snackade med"

"Du är sjukt jobbig, lägg av!"

Thursday, August 28, 2008
 

Rödvinsvänster

Rödvinsvänster är en pejorativ politisk term som refererar till personer eller grupper inom den politiska vänstern som i sitt dagliga liv bortser från klassiska vänster- eller arbetarklassideal, underförstått genom att till exempel ofta dricka "fina" (och därmed "borgerliga") drycker som rödvin och champagne. Andra ganska vanliga varianter av samma uttryck är till exempel champagnesocialist, rödvinssocialist, gåsleversocialist, salongsbolsjevik och cocktailsosse. Termen används oftast för att förlöjliga eller få sina politiska motståndare att framstå som hycklare, och kan användas av politiska motståndare både till höger och vänster.
Termen champagnesocialist kommer ursprungligen från Storbritannien, där även begreppet bollinger bolshevik har använts. Varianter, med amerikansk bakgrund och med liknande betydelse, är latteliberal och limousineliberal (i USA används beteckningen "liberal" normalt för någon som i europeisk politik närmast skulle betraktas som socialdemokrat). I Australien används termen Chardonnaysocialist (efter vinsorten Chardonnay), i Frankrike gauche caviar ("kaviarvänster"). I Danmark används termen Kystbanesocialist med en liknande betydelse, efter järnvägen Kystbanen som går längs de rika områdena vid Själlands ostkust.

Hämtad från "http://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6dvinsv%C3%A4nster"


Exempel: En representant för "rödvinsvänstern" ondgör sig över andra människors överkonsumtion och pryl-tokighet. Därför placerar han/hon sin 5000 kronors stereo på två upp-och-nedvända ölbackar istället för en specialdesignad möbel.
Monday, May 18, 2009
 

fjällko

Stockholmsslang för Polisbil, sextio- sjuttiotal. Visar hur okunniga stockholmarna/tjyvarna var om allt på vischan. Bilarna var svartvita medan (om jag är rätt informerad) fjällkor normalt är bruna.

Se upp, det kommer en fjällko!
Saturday, March 3, 2012
 

rippad

Nördslang för data som är extraherad från en originalutgivning som normalt inte ska kunna kopieras. Härstammar från engelskans "ripped data". Är i princip synonymt med kvalitativ piratkopia.

Va? Har du den filmen på datorn? Det måste vara en dålig bootleg!
-Nej fan! Den är rippad från dvd!

Oj! Vad många gamla låtar du har fått tag på. Du måsta ha suttit uppe många nätter på µTorrent...
-Nej.. Har rippat farsans skivsamling...

Sunday, December 16, 2012
 

iss inga jåla

Iss inga jåla = Låt bli att tramsa/prata strunt.
Kan användas i många tillfällen och är lätt att passa in. Ett helt normalt uttryck som används dagligen på Åland (Finland). Sägs precis som det står.


1. -Men den är ju jättetung.
2. -Men iss inga jåla. Den väger ju knappt något.

Thursday, February 7, 2013
 

PTV

Penis Till Vänster, dvs penis ligger på vänstra sidan i byxorna. Detta är vanligare än PTH.

"Hjärtat till vänster,
penis till vänster"

"Din snopp är ju sné?"
"Det är normalt, det är PTV!"

Friday, September 6, 2013
 

Skim

Att något är konstigt eller onormalt

- Ey bror, vad tycker du om Jimmie Åkesson?
- Bror hane cok skim

Monday, September 15, 2014
 

nash

"nash" är ett ord som används för att blåsa en annan person. Det går till så att du säger en fråga, men ändå så fort att mottagaren inte uppfattar vad du nyss har sagt (tex Är det match eller?). Det kommer göra att mottagaren i fråga kommer svara med ett "Va?". Nash används då som en fras för att förnedra mottagaren. De som vet om vad "nash" betyder kommer då att skratta med dig.

- Är det som han eller? (Sägs fortare än normalt samtalstempo)
- Va?
-Nash!

Wednesday, April 27, 2016