Slangopedia i mobilen En ordbok för slang, sköna ord, uttryck och talesätt - som du säger dom!
Hemsidan Slumpa Lägg till Om
   
  !   lvt finns inte i ordlistan. Lägg till det!
 

Andra förslag:
 

Kommunalsnurran

Buss, tunnelbana, spårvagn eller tåg som drivs i kommunal regi.
(Används även för privata alternativ)


- Vafan, du är en halvtimme sen?
- Hade inte pengar till taxi, blev tvungen att kommunalsnurra.

- Bilen gick sönder, så jag blev tvungen att åka med kommunalsnurran till jobbet idag.

den 7 juli 2009
 

bomma

1. stänga (ibland en bom, men inte alltid)
2. missa, misslyckas med att träffa (t.ex ett mål med ett boll), skjuta bom.


1. Sista beställningen nu, vi bommar om en halvtimme.
2. Hoppas inte han bommar straffsparken nu...

den 20 september 2009
 

verba

När man skapar ett verb av ett andra ord, ofta substantiv. Uttrycket "att verba" är i sig självt ett exempel på detta.

fickla = lysa med ficklampa
facebooka
messa

den 12 november 2009
 

bolibompasvenska

Säger sig självt, den dialekt som i princip alla programledare i svenska barnprogram pratar, samt i princip alla röster i dubbade barnprogram (och biofilmer för barn). Leder ofta till att barn använder denna dialekt när de leker rollekar även om de övergår till sin normala dialekt när leken slutar.

Vaere? (Betyder troligen "Vad är det?")
Grymt! (Sannolikt avses INTE grisens läte eller att något är vidrigt).

den 12 augusti 2010
 

våldtäktsdusch

När man kör igång duschen och sätter sig på duschgolvet/badkarsgolvet, halvt påklädd. Utföres företrädesvis efter en upplevd traumatisk händelse och man får gärna dunka bakhuvudet i väggen och säga "smutsig, smutsig... billig... äcklig" samtidigt som vattnet strilar ner.

"Hur var helgen då?"
"Drog hem världens rugguggla, var tvungen att våldtäktsduscha när jag vaknade på morgonen..."

den 6 september 2011
 

benster

1. förtjänst, vinst; pengar
2. affärer
3. (hårda benster) hårda villkor, 'hårda bud'

(källa: Svensk slangordbok/Haldo Gibson)


1. kirra halvt benster (få hälften av förtjänsten)
2. göra benster

den 27 februari 2012
 

mullig

halvtjock person

Vadå är hon smal?
Nej men inte tjock heller, lite mullig helt enkelt!

den 1 juni 2012
 

antislang, antislangord, antislangspråk

Att bemöda sig om att tala väl. Att använda sig av ord i korrekt betydelse.
Att uttrycka sig på rätt sätt, men inte nödvändigtvis motarbeta alla ord med en karaktär av slang.
Dvs. att medvetet säga så som det faktiskt heter, istället för att förkorta eller slarva med språkbruket. En person som använder antislang är en person som känner väl till slang och kan använda det men som inte gör det i onödan; och som låter bli detta, i syfte att vårda vårt språk och göra populära alla gamla, roliga, fiffiga, snillrika och användbara, svenska ord! Man behöver oftast inte förklara orden, för nästan alla förstår dem och begriper vad de betyder, även om de inte hört dem förut. Därför är det inte tal om "att svänga sig med fina ord" utan bara att hjälpa till att hålla språket levande, som ett av de ordrikaste språken i världen.
Antislangord blir således ord som är t.ex. praktiskt användbara men på väg att falla i glömska. Antislangord är sådana ord som "färst" (av "få, färre, färst" som jag läste att någon på denna sida ville popularisera igen), "vore" (konjunktiv av "vara"), "finge" (konjunktiv av "få"), "dem" (istället för "dom"), "fatta beslut" (istället för "ta beslut"), m.fl.
Att använda sig av slang kan ju vara väldigt roligt. Men att använda sig av antislang kan också vara riktigt roligt. Våra halvt bortglömda, gammalsvenska ord kan få sig ett riktigt lyft genom antislangen och vara till stor hjälp när man lär sig nya språk, eftersom många gammalsvenska ord är mer besläktade med utländska språk.
Dessutom kan gamla sätt att uttrycka sig, genom annan ordföljd etc. vara roliga och mer "precisa".
Slang är ju ett slags "anti-det-accepterade-språkbruket". Då måste man kunna ha ett ord för reaktionen mot detta också; att vara "anti" eller emot onödigt, meningslöst utbytande av ord, som många fall blir till det sämre.
Antislangspråk talas ofta av äldre personer, som verkligen bemödat sig om att tala så, eller av dem som påverkats av hur vackert det låter när folk talar väl.
Men antislangspråk talas givetvis också ofta av dem som i stor utsträckning talar slang och som vill förnya sig och bredda sin repertoar av ord och uttryckssätt.


"antislang"
-Hon har en antislang-attityd och anstränger sig för att tala väl och finna de rätta orden. Hon försöker också alltid göra det med roliga och sällsynta ord, som man knappast minns längre. Hon snackar verkligen antislang och försöker göra detta populärt. Det är naturligtvis en reaktion mot att det svenska språket får allt fler omskrivningar för företeelser som redan har ett bra ord. Jag gillar den här nya trenden med antislang.

"antislangord"
-Man skulle kunna säga att ordet "fela" i betydelsen "göra fel, begå ett misstag" är ett riktigt antislangord ... i samma anda som när de startade särskriftspoliser för att stävja missbruket av särskrivna ord i svenskan. Antislangord ur den äldre svenskan har blivit roliga, nygamla ord att ta till när dagens uttryck inte räcker till. Och antislangord som "goddag" kan locka till uppskattande leenden.

"antislangspråk"
-Antislangord som en reaktion mot nutidens slarviga svenska har blivit på modet. Antislangspråk är således inte endast akademikerna förbehållet nuförtiden.

den 20 januari 2011
 

half baked

half baked är på engelska och betyder halvt bakad. Det är ett slang som används i många länder och det betyder att man är lite borta. Ordet används i samband med cannabis.

Anna: är half baked asså.
den 20 juni 2011
 

Mysribba

När penis är halvt erigerad, eller bara lite mysigt svullen. En "bastuballe" är mysribbans kusin. Ordet kan även användas när man beskriver något fantastiskt, se exempel.

"Åke fick mysribba när Lisa satte sig i hans knä och yttrade snuskigheter".
"Vilken jävla bra låt! Mysribba!"

den 4 augusti 2011