Slangopedia i mobilen En ordbok för slang, sköna ord, uttryck och talesätt - som du säger dom!
Hemsidan Slumpa Lägg till Om
 
   
  !   anställd finns inte i ordlistan. Lägg till det!
 

Andra förslag:
 

blåställare

arbetare, oftast syftande på den som jobbar längst ned i organisationen, "på verkstadsgolvet"

Det är vi blåställare som räddar företaget med hederligt arbete.
den 18 mars 2010
 

DILLIGAF

Does it look like I give a fuck?=Ser det ut som jag bryr mig?

Chefen skäller ut en anställd oavbrutet i 1 minut, varpå den anställde svarar -"Dilligaf"
den 19 november 2012
 

PÖP

Polisärt överintresserad persson.

Person som (vanligtvis) inte jobbar inom Polisen, men har ett inte helt sunt intresse för det polisiära. Intresset påverkar klädstil, bilval och val av samtalsämnen osv.

Återfinns flitigt i Grannsamverkan och liknande sammanhang.

Militär motsvarighet: MÖP

Uppskattas av vissa anställd polis resp. militär som borde sälja korv istället.
Skys som pesten av professionell militär och polis.

den 30 april 2013
 

Slan

En lat, otrevlig, drivande, ofta till någon grad alkoholiserad och överviktig person. Bidrar till samhället så lite som möjligt, och utnyttjar det så mycket som möjligt. Permanent "inskriven" på arbetsförmedlingen för att hålla bidragen rullande. Äger oftare än inte en jättelik, aggressiv, oerhört högljudd hund och en tjugo år gammal ful Volvo som på något sätt lyckats ackumulera fyrtio års rost, eller i unga år en EPA-traktor. Börjar ofta föröka sig i förhållandevis ung ålder, när möjligheten att dryga ut Pripps Blå-kassan med barnbidrag framstår som en guldgruva. Saknar totalt empati och hänsyn för andra människor och deras väl och har en sån total avsaknad av framförhållning att det för dem framstår som att de i dag inte behöver lyfta ett finger för sin egen framtid, då de ser sig själva en dag framåt som en helt annan människa som de saknar ansvar för.

När ett slan har flyttat in i grannskapet dröjer det aldrig länge innan gatan är fylld av Volvo-bilar och lösspringande mordlystna hundar, och nätterna kännetecknas av trumhinnessprängande dansbandsmusik.

Tiden mellan det att första snön faller och gatan har blivit sandad kallas för "slanväldet", då slanen sladdar runt i hela staden på bredställ på ett sätt som får en att vilja kölhala den trafikverksanställde som ansåg att dessa människor någonsin skulle kunna vara mogna för körkort.

Slanets liv är en enda lång Volvo-färd från fordonsprogrammet till parkbänken.

den 30 januari 2014
 

Sosse

En person som insett att det också lönar sig att sitta hemma i soffan och leva på a-kassan. Alternativt en person vars högsta dröm att vara kommunalanställd och betala mer skatt än vad som är nödvändigt.

Person 1: Hur kommer det sig att du har råd med dyra bilar, anständiga kläder och försörja dina barn samtidigt?

Person 2: Ja du vet, det lönar sig att jobba när Moderaterna regerar.

Person 1: Du kanske har rätt. Jag som sosse kanske borde starta eget företag och börja tjäna pengar med gott samvete, istället för att leva på bidrag och ligga i soffan. Jag menar moderaternas politik tvingar mig numera att arbeta.

Person 2: Inte för att vara taskig, men att leva som en sosse belastar snarare samhället än gynnar det. Det är ju liksom bättre att sjuka, pensionärer och skola får dessa pengar istället för fullt friska soffligandes sossar ska bedra skattebetalarna på pengar.

den 21 maj 2016
 

Kumrif

En trevlig liten akronym för det smidiga betalsättet "Kontant Utan Moms Rakt I Fickan". Ordet används flitigt av: hjältar, livsnjutare, karlakarlar, autodidakter och övriga högintelektuella.

Sett i Noppikoski:
"Thorvalds Spritbuss: Vi tar både swish och kumrif!"

Visitkort:
"Jörgen Jörgensson, olegitimerad elektriker/tandläkare
Tel 555-784512. OBS! Mottager endast kumrif"

Hört på styrelsemöte:
PA: Lönekostnaderna för tillverkningen kommer att öka 20% eller så går facket i strejk nästa vecka.
VD: Ajdå! igen? förslag på det någon?
Praoeleven: Beställ gatubarn på blocket, betala allting med kumrif, och välj bara inte postmord som leveransalternativ.Vi är igång med lägre driftkostnader på måndag.
PA:Klart! Du är anställd.

den 16 maj 2018
 

Gretard

Pluralis gretards, Tillmäle om anhängare av Greta Thunberg.

En sorglig skock gretards hade samlats för klimatstrejk hela dagen. De var alla anställda inom offentlig förvaltning och därför märkte ingen att de inte jobbade den dagen.
den 24 september 2019
 

Plockmongo

Person som, pga mental insufficiens, endast är lämpad för mindre kognitivt krävande jobb. Oftast med att plocka upp varor på Lidl eller Ica Nära.

Du kliver in på Lidl. Går fram till en anställd för att fråga om var en viss vara finns.
När den anställde vänder sig om så ser du att här finns det ingen information att hämta.
Du har då träffat på affärens plockmongo.

den 11 april 2020
 

Brevlådetömning

När man har en så explosiv diarré att när man skiter så säger det braaaak och sedan kommer det en stor mängd väldigt snabbt som vräks helt okontrollerat ner i dassholken. Det känns som om att man har tömt hela tarmen på allt innehåll på ett bräde.
Uttrycket baseras på hur gick till att tömma de flesta av dåvarande (70-talet) Postverkets brevlådor. De kunde bara tömmas genom att med en nyckel öppna en lucka som satt undertill och som när den öppnades föll neråt och hölls fast med gångjärn i brevlådans baksida. När postpersonalen skulle tömma dessa brevlådor så höll man en postsäck runt brevlådan och när man låste upp luckan så föll den neråt av sin tyngd och ut rasade alla breven i lådan med ett brak (det var viktigt att man höll postsäcken stadigt runt brevlådan, annars kunde det hända att hälften av breven hamnade utanför och blev vindens offer till förskräckelse för den som råkade slarva.)
Det är således den fysiska likheten mellan ordets rätta innebörd och dess slang-innebörd som lett fram till uttrycket, som troligen främst användes bland postanställda.


- Hörru grabben, hur mår du? Du ser lite blek ut!
- Jag var inne på toa nyss och det var en riktig brevlådetömning!
- Åh fy fan, då får man hålla sig borta från det stället på ett tag!

den 24 mars 2021