Slangopedia i mobilen En ordbok för slang, sköna ord, uttryck och talesätt - som du säger dom!
Hemsidan Slumpa Lägg till Om
 
   
  !   Offer finns inte i ordlistan. Lägg till det!
 

Andra förslag:
 

Vaska

Uttrycket härstammar troligtvis från Stureplan i Stockholm där många celebra personer och annat välbärgat folk gärna roar sig. Företeelsen har förmodligen sin grund i det förbud mot champagnesprut som infördes på många krogar i takt med att bratsen hämninglöst sprutade ner inredning och andra gäster för att manifestera hur mycket kontanta medel de hade att röra sig med.

Vaskningen fyller två funktioner. För det första löste det problematiken med champagne som sprutades inne på krogen. För det andra var det ett ännu onödigare sätt att slösa pengar på för bratsen då champagnesprutning faktiskt kräver viss insats med riktande av flaska etc. Vaskningen kräver ingen annan insats än en verbal.


Vaskning sker på följande vis:
(Brat) - Tja, eh, en flarra Dompa är du gullig
(Värdinna) - Givetvis
*Värdinnan bär fram den till bordet.
(Brat) - Vet du vad stumpan, vaska den!
*Värdinnan häller ut champagnen i slasken bakom bardisken.
(Brat) - Joråsåattee, 1500 spänn rakt av sådär bara.
*Bratten ger en karda med fem till sina brat-vänner.

Vaskning sker numera inte bara på Stureplan, även andra orter och andra lokaler än krogen kan vara föremål för "Vaskare"


- Tja en Kebabtallrik, jag vill ha den vaskad- Johan tar du med dig en Spendrups åt mig, eller förresten du kan vaska den ute i köket.

Sunday, January 23, 2011
 

firre

Någon man ska nappa dvs ta med sig ner i sängen och penetrera, eller en cool fisk

-Kolla, tjejen där borta blir nog kvällens firre!

-Hallå! Titta i vattnet, det simmar en firre!

Wednesday, November 29, 2017
 

FUBAR

Fubar eller FUBAR är en förkortning som oftast uttyds som det engelska vulgära uttrycket Fucked Up Beyond All Recognition. Nånting som är fubar är inte som det ska vara. Fubar kan också betyda Fucked Up Beyond All Reality/All Repair/All Recovery/All Reason. Även Fucked Up Beyond Any Repair/Any Redemption. Ordet Fucked ersätts ibland med Fouled.

Förkortningen tros vara amerikanskt andravärldskrigsslang. Enligt en teori är ordet en folketymologi av tyska furchtbar, fruktansvärd, och därmed en backronym.


- Hur är läget med Kristoffer?
- FUBAR!

Saturday, March 6, 2010
 

heffaklump

Heffaklump (engelska: Heffalump) är en fantasivarelse som omnämns i berättelserna om Nalle Puh (av A.A. Milne). Ordet dyker upp i femte kapitlet i boken "Nalle Puh", när Christoffer Robin en morgon säger att han råkat se en heffaklump "klumpa iväg".

Detta kan i sin tur implementeras i ett koncept när man ser en överviktig människa (heffaklump) som promenerar (klumpa iväg).


a) Jag såg en sån heffaklump som klumpade iväg igår nere vid piren.
b) Är det inte dags att gå ner i vikt? Du ser ut som en heffaklump!

Monday, June 7, 2010
 

slampa

Lösaktigt fruntimmer, eller allt-som-oftast, en lösaktig karl i det moderna tugget...
Termen är nedlåtande, en förolämpning av de mildare slaget, riktat till hon-folk men funkar på alla!
Mycket nöje!


Exempel 1: Om du känner dig avundsjuk på din polare/medarbetare/klasskamrat för att denne sexat sönder ditt tilltänkta offer för sex passar det utmärkt att kalla denne för "Slampa"

Exempel 2: Får du ofta höra av en 'viss någon' att du har 'bockfrämmat' för ofta, och kommer på denne med att ha följt ditt exempel passar det utmärkt att kalla 'denna någon' för just "Slampa"

Wednesday, September 1, 2010
 

dirr(e)

direktör

För hur lustigt det än kan verka,så kan även dirrar på försäkringsbolag vara brottsoffer. Jan Guillou: Tjuvarnas Marknad, s. 51
Friday, February 10, 2012
 

Trumsolo

Trumsolo är slang för när ordningvakter använder övervåld. De använder då telefonkataloger och lägger på sina "offer", på dessa slår de sen med batongerna. Anledningen till katalogerna är för att dölja blåmärken och sprida ut den onda kraften över större områden, allt för att undvika eventuella skador som bevis vid en eventuell polisanmälan.

- Hörde du om Leffe?
- Ja, han hade tydligen blivit insläpad i ett rum av ordningsvakterna i T-banan där han åkt på ett riktigt jävla trumsolo!

Sunday, March 31, 2013
 

popoffer

Trendnisse som sticker ut med extremt modern klädsel

Kolla popoffret i platåskor med glittriga stjärnor
Thursday, October 31, 2013
 

pinggola

Skvallra till ovetande offer eller till någon med status och auktoritet, ofta när någon burit sig illa åt på sociala medier, speciellt i sammanhanget subtweets som är något som kan göras lite grann i smyg. Se pinga gola .

Hej, @skvallerbyttan98346 ! Kan du inte direkt-tweeta mig isf att pinggola @expertfoeretraedarauktoriteten11703 ?
Wednesday, April 13, 2016
 

Brevlådetömning

När man har en så explosiv diarré att när man skiter så säger det braaaak och sedan kommer det en stor mängd väldigt snabbt som vräks helt okontrollerat ner i dassholken. Det känns som om att man har tömt hela tarmen på allt innehåll på ett bräde.
Uttrycket baseras på hur gick till att tömma de flesta av dåvarande (70-talet) Postverkets brevlådor. De kunde bara tömmas genom att med en nyckel öppna en lucka som satt undertill och som när den öppnades föll neråt och hölls fast med gångjärn i brevlådans baksida. När postpersonalen skulle tömma dessa brevlådor så höll man en postsäck runt brevlådan och när man låste upp luckan så föll den neråt av sin tyngd och ut rasade alla breven i lådan med ett brak (det var viktigt att man höll postsäcken stadigt runt brevlådan, annars kunde det hända att hälften av breven hamnade utanför och blev vindens offer till förskräckelse för den som råkade slarva.)
Det är således den fysiska likheten mellan ordets rätta innebörd och dess slang-innebörd som lett fram till uttrycket, som troligen främst användes bland postanställda.


- Hörru grabben, hur mår du? Du ser lite blek ut!
- Jag var inne på toa nyss och det var en riktig brevlådetömning!
- Åh fy fan, då får man hålla sig borta från det stället på ett tag!

Wednesday, March 24, 2021