Slangopedia i mobilen En ordbok för slang, sköna ord, uttryck och talesätt - som du säger dom!
Hemsidan Slumpa Lägg till Om
 
   
  !   påhitt finns inte i ordlistan. Lägg till det!
 

Andra förslag:
 

Kast

Lögn, påhitt, bomb

"Han sa att han låg med Angelina Jolie, vilket kast."
den 4 januari 2012
 

dekadarier

Exter, påhitt, dumheter

Men vad är det här för dekadarier? Man kan inte lämna dig ensam en sekund.
den 6 april 2020
 

långtbortistan

Påhittat fjärran land, troligen i Mellanöstern där det finns länder med liknande namn såsom Pakistan och Afghanistan. Uttrycket kommer ursprungligen från Kalle Anka.
Används vardagligt för "okänt ställe långt borta".


Minns du den där Emma som bodde i.. ööh.. Långtbortistan?
den 23 juli 2008
 

Jyrgen

Jyrgen används främst i sammanhang där någon person har överbeträffat folks förväntningar, eller klarat av någonting väldigt svårt. Ordet kan även användas som smeknamn.

"Jyrgen" härstammar från "Djur". En teori om hur ordets utveckling skedde är att man, med förortsdialekt, sade djur i de sammanhang som beskrivs ovan; u:et började då få ett y-läte och därmed blev uttrycket utvecklat till "Djyr". Detta skedde i takt med att folk mer frekvent blev kallade "Djyr" och därav gav man "Djyren" smeknamnet/benämningen "Jyrgen". Eftersom att "Jyrgen" blev en allmän synonym till "Djur" börjades det användas i sammanhang där man annars hade kallat någon just, "Djur"


Nedan är ett påhittat exempel på en konversation där ordet "jyrgen" används i rätt sammanhang.


John: Tjo Smam bror! Jag bänkade fucking 100 pannor idag bre! Ajde.

Smam: Abo mannen, vilket fucking, motherfucking jyrgen du är bästa bror. Ajde

den 14 januari 2012
 

Spillevink

Sprallig, Rolig, Lustig, Kul, Glad, Påhittig, Lurig, Komisk

Hen är en riktig spillevink
den 6 september 2014
 

Horichi

Ett ord som man kallar någon som beter sig väldigt korkat, mycket likt idiot. Ordet horichi har en bra klang och låter som nåt som Dogge Doggelito skulle kunna kalla någon. (Ordet är påhittat av mig efter en misstolkning i Latin Kings låt "Cashen dem tas" där Dogge sjunger "Håll käften, Håll utkik, så vi kan plundra". "Håll utkik" uppfattades av mig som "Horichi" och det var där begreppet myntades).

- Hur fan kunde du glömma att ta med dig spriten, din fucking horichi?!

- Kollade på en dokumentär igår som fick mig att inse att jorden är platt.
- Käften horichiboy.

den 22 september 2014
 

uscados

Påhittad valuta, populariserad (troligen uppfunnen) i tv-serien Solsidan.

Värdet avser det motsvarande värdet på en hushållstjänst i ett parförhållande.


"Om du tar ungarna till dagis så får du 20 uscados."

"Vill du ligga? Det vill jag också...för 50 uscados."

den 1 november 2020
 

Däcksparkare

En däcksparkare är värsta tänkbara spekulanten eftersom dennes taktik går ut på att framstå som en expert och hitta så många fel som möjligt på objektet och sedan försöka pruta.

Däcksparkaren är övertygad om att han också är expert på bilar (och på allt annat också för den delen) och vill få det till att han gör säljaren en tjänst genom att köpa bilen. Ofta utförs kontrollen av objektet genom att däcksparkaren rycker, sliter och slår och går allmänt hårdhänt åt bilen för att framhäva inbillade och/eller påhittade brister.


När Anders - som ville köpa Olles bil - fick kicka under motorhuven rykte han så hårt i en slang att den lossnade, och påpekade följaktligen att slangen faktiskt borde sitta fast. Olle blev mycket olycklig på Anders och sa: "Nä, nu får du fan gå härifrån, din jävla däcksparkare!"
den 19 november 2020
 

Gorre

Gorre är ett påhittat svenskt slang grundad i det engelska ordet "good"

- Jag fick nyss mitt csn
- Fyfan va gorre!

- Helvete va hungrig jag är..
- Aa, jag me, ska fan göra tacos ikväll
- Åh fyran va gorre!!

den 20 februari 2023
 

lustigkurre

"Lustigkurre" är ett ord som klingar lika lustigt som dess betydelse antyder. Det är en term på svenska som används för att beskriva någon som är skojig, busig och har en förmåga att sprida glädje och skratt omkring sig. Ursprunget till ordet är en kombination av "lustig" och "kurre", där "lustig" betyder rolig eller underhållande, medan "kurre" är en föråldrad term som användes för att beskriva en person, vanligtvis en ung man, med en lättsinnig eller skämtsam natur.

När man tänker på en lustigkurre kan man föreställa sig en person som alltid har ett leende på läpparna och som ser det komiska och positiva i alla situationer. Det är någon som är kreativ när det kommer till att hitta på skämt och bus, men samtidigt har en varm och vänlig personlighet som gör att alla trivs i dennes sällskap.

Att vara en lustigkurre handlar inte bara om att vara rolig utan också om att kunna lyfta upp andras humör och skapa en ljusare stämning omkring sig. Det handlar om att kunna skapa minnen och ögonblick av glädje som folk bär med sig långt efter att skratten har tystnat.

En lustigkurre är ofta en person som är spontan och oberäknelig på ett positivt sätt. De kan dra till med oväntade skämt eller upptåg som får alla i deras närhet att skratta och glömma vardagens bekymmer för en stund. Deras humor kan vara allt från torr och underfundig till slapstick och tokrolig, men oavsett form så är det alltid en källa till glädje och energi för dem som får ta del av den.

Att vara en lustigkurre innebär också att kunna skoja med sig själv och inte ta livet alltför allvarligt. Det handlar om att ha en ödmjuk inställning till sig själv och att kunna skratta åt sina egna misstag och brister. Genom att visa en sådan öppenhet och självdistans blir en lustigkurre ännu mer charmig och tilltalande för andra.

Det är viktigt att notera att att vara en lustigkurre inte bara handlar om att vara rolig utan också om att vara empatisk och respektfull mot andra. Även om en lustigkurre kanske drar skämt och skrattar mycket så är de också medvetna om när det är läge att vara seriös och stöttande. De är bra lyssnare och kan vara där för andra när det behövs som mest.

En lustigkurre är ofta en centralfigur i sociala sammanhang, där de fungerar som en naturlig samlingspunkt och får folk att känna sig välkomna och inkluderade. De är bra på att bryta isen och få igång konversationer, vilket gör dem till ovärderliga personer att ha med sig på fester och tillställningar.

När det kommer till att beskriva en lustigkurre kan man tänka på personer som Charlie Chaplin, Robin Williams eller Jim Carrey - alla kända för sin förmåga att sprida glädje och skratt vart de än går. Dessa personer är inte bara komiker utan också entertainer och konstnärer som har en unik förmåga att beröra människor på ett djupt plan.

Sammanfattningsvis är en lustigkurre en person som sprider glädje och skratt omkring sig vart de än går. De är kreativa, spontana och har en förmåga att få andra att känna sig välkomna och inkluderade. Genom sin humor och värme blir de en viktig del av gemenskapen och lämnar ett varaktigt intryck på alla som har förmånen att träffa dem.


"På festen var Johan den verkliga lustigkurren, med sina oväntade skämt och busigheter.

Barnen älskade att leka med grannens hund, en riktig lustigkurre som ständigt hittade på nya knep.

I gruppen av vänner var Lisa den ultimata lustigkurren, alltid redo att få igång skratt och glädje.

På teatern spelade Gustav rollen som lustigkurren, vilket fick publiken att gapskratta under hela föreställningen.

Under picknicken på ängen var det lilla ekorren som visade sig vara den verkliga lustigkurren, med sina kluriga konster.

På arbetsplatsen är det alltid gott om skratt när Anna är närvarande, en verklig lustigkurre som sprider glädje till alla runtomkring.

I sagornas värld är det ofta den listige räven som framställs som en lustigkurre, redo att lura de andra djuren med sina påhittiga idéer."

den 15 april 2024