Slangopedia i mobilen En ordbok för slang, sköna ord, uttryck och talesätt - som du säger dom!
Hemsidan Slumpa Lägg till Om
 
   
  !   sultat finns inte i ordlistan. Lägg till det!
 

Andra förslag:
 

Sulta

Östgötskt ord, ungefär som suga fast ersätter inte ordet.
Sultar gör man på karameller, godis, glass osv.
Suger gör man på en annan sak ;)


Åh så gott jag hittade en karamell i fickan, den ska jag sulta på.

Vad gott det ser ut när du sultar på glassen.

den 23 oktober 2013
 

olla

Ett skateboardtrick. Man trycker kraftfullt ner det bakre benet på brädan medan den främre foten lyfts ovanför kontakt med främre delen av brädan. Då blir det att främre delen av brädan far upp, och sedermera ger man den främre delan av brädan ett litet tryck neråt med främre foten. Resultatet blir att brädan för en kort stund helt och hållet befinner sig i luften. Sedan bör man efter en korrekt ollning även landa snyggt med båda fötterna på brädan.

Olle är fantastiskt bra på att olla med sin skateboard
den 29 juli 2008
 

sharta

Är egentligen en hopslagning av engelskans shit + fart.
Någon som fjärtar med en liten blöt olycka som resultat.
Den svenska varianten heter Fajsa (fjärt+bajs)


Fan bruu.. vad är det som rinner längst benet.
Har du shartat/fajsat eller?

den 12 september 2009
 

Obra

Dåligt, beskrivning av en misslyckad händelseutveckling med ett ord

Resultatet var direkt obra.
den 4 februari 2011
 

Polsk riksdag

Ett stökigt möte där alla pratar i mun på varandra. Kan också användas om man till exempel är en stor grupp människor som ska bestämma någonting, t.ex. vilken bar man ska gå till och inget resultat nås.

Uttrycket härstammar från de historiska polska riksdagarna (sejmerna), där varje adelsman hade absolut veto (polskt veto eller liberum veto). För att ett beslut skulle vinna laga kraft krävdes absolut enighet (konsensus), vilket endast med svårighet kunde uppnås.

Riksdagen i Polen idag använder sig av majoritetsbeslutsfattning.


Steve: Vart drog ni igår egentligen?

Göran: Nej, det var Kaos: Bulten, Styret, Vispen och Johnsson ville till Caféet, medan jag och Jörgen var mer sugna på Riche. Purjo och Laban ville bara sätta sig och ta några öl. Det blev polsk riksdag av alltihop.

den 10 november 2011
 

gullig

Någon som är gullig, snäll och/eller fin kan kallas gullig. Ordet används istället för namn. Man kan lägga till ett adjektiv innan ordet gullig. Om någon är stor eller jättegullig kan man säga stora gullig. Men även lilla gullig är snällt att säga, det kan sägas om en person som är liten och fin alternativt har gjort något som var menat att vara bra men inte fick det resultatet.

Kan användas i pluralis och är genusneutralt.


- Tack så mycket för att du fixade vasken gullig!

- Jag hade gärna velat att du skulle få Messis tröja men de hade bara Ronaldos, så jag köpte den istället.
- Men lilla gullig!! Tack (och döljer så väl man kan att Barcelona och Real Madrid INTE är samma lag)!

- Hej stora, fina gullig! Hur mår du?

- Hej gulliga, vill någon av er räcka mig en hand?

den 18 januari 2012
 

Luma

En Luma är ett kontextuellt uttryck för en tjej som besitter ett fördelaktigt yttre (är snygg), befinner sig i rätt ålderskategori (för användarens åldersspann) samt är tillgänglig för dejtande (singel).

Uttrycket täpper igen den många gånger förargerliga luckan i samtalet kring den vanliga frågan: ”Är det många brudar på festen?” som har en viktig underliggande signal om att de, utöver brudegenskap, ska inneha fler viktiga egenskaper men som aldrig frågas rätt ut. Detta många gånger med resultat att de omtalade brudarna inte alls är av luma-karaktär.


- ”Tjena Erik, är det många lumor på festen?
- Ja
- Bra, då kommer vi, håll stämningen på topp maestro! ”


- Arvid, känner din nya flickvän många lumor som jag kan bli upphookad med?
- Nej, jag vill inte gå på parmiddag med dig i framtiden

den 10 augusti 2012
 

Blixterbra

Optimalt, Bästa möjliga

"-Hur gick din fotbollsmatch idag?"
"-Den gick blixterbra!"

"-Är vårt problem optimalt löst?"
"-Resultatet är blixterbra"

den 31 juli 2014
 

dysse

Dysse är slang för dyslexi/läs-och skrivsvårigheter. Dyslexi eller specifika läs- och skrivsvårigheter är en varaktig funktionsnedsättning som innebär svårigheter med att läsa och skriva. Funktionsnedsättningen beror på en störning i vissa språkliga funktioner vilket hindrar automatisering av ordavkodningen. Dyslexi är inte relaterat till intelligensnivå.

Dysse är dyslektikernas egna ord, för att det lätt att säga och stava till. Används också för att förenkla och beskriva känslor och påföljder kring sin dysse. T.e.x en dyslektisk elev som läser en text får ansträngas sig mer och därav gör av med mer energi. Resultat blir att eleven blir trött, på grund av sin funktionsnedsättning d.v.s dyssetrött. Eller att frustration över svårighet med sin funktionsnedsättning blir för mycket och man behöver agerar ut, dyssebryt. Blir det en bra eller dålig dyssedag? Möjlighet för dyslektiker att beskriva för sin omgivning om man har en dag där ens svårigheter inte påverka så mycket eller att det är dålig dag där allt blir svårare.
den 16 oktober 2014
 

fubbick

dum, dryg, kan inte uppföra sig, mindre vetande, förarglig lundastudent.

Andra hälften av 40-talet hände det sig ofta att "Lundastudenter" for till stan (Malmö) för att roa sig. De intog ofta en överlägsen attityd och plågade malmöborna med sina studentikosa skämt. Understundom kunde de få på flabben därför men oftast blev resultatet att någon lugnade den utsatte med orden "bry dig inte, de e bara en fubbick"
den 3 april 2015