Slangopedia i mobilen En ordbok för slang, sköna ord, uttryck och talesätt - som du säger dom!
Hemsidan Slumpa Lägg till Om
 
   
  !   släkt finns inte i ordlistan. Lägg till det!
 

Andra förslag:
 

päron

Päron betyder föräldrar och härstammar högst troligen från engelskans parents.

"Har du träffat Anders päron?"
"Ja, hans päron är sjukt softa!"

den 28 augusti 2008
 

snicksnack

Om man är inne i en diskussion och man inte håller med om vad de övriga säger kan man, lite skämtsamt, slänga in ett "snick-snack" för att visa att man inte håller med. "Snick-snack" uppfattas nog som ganska snäll kritik just för att det låter så fånigt. Gammalmodigt och idag mycket ironiskt laddat ord. Nära besläktade ord: skitsnack, bullshit, glöm det

Diskussionsmotståndare: "Asså sen sa du typ att du diggade det
där bla bla..."

Du: "Äh, snick-snack, det var precis det jag inte sa...."

den 4 augusti 2008
 

Taskigt

Något elakt eller oschysst.
Troligtvis besläktat med Fittigt.


"Fy fan vad taskig du är"
den 31 mars 2010
 

dra en jensen

Uttrycket "dra en jensen" är känt främst i kretsar som nordvästra skåne, ordet sägs härstamma från en viss man vid just efternamnet Jensen, men det är en annan historia.

Att "dra en jensen" kan kan betyda mer än en sak. Dess främsta mening är att du släpper dina problem, du struntar i det jobbiga och bara kör ditt eget race. Denna benämning av ordet är släkt med uttryck som "don't worry be happy" och "live now die later".

En annan gren inom att "dra en jensen" är något som ungdomar på senare tid har förvrängt ordet från dess rätta betydelse och menar att frasen "dra en jensen" förknippas direkt med onani, något som tidiga "dra en jensen" utövare tar avstånd från.


Ae dehär går inte, vi har så himla mycket plugg i tyska, jag drar en jensen.

Ja, det var ett tag sen man fick lite pussy nu.. Tror jag drar en jensen ikväll.

den 29 maj 2010
 

gösa

Besläktat med uttrycket "göka". Syftar till ett snabbare samlag med större delen av plaggen fortfarande på kroppen. Typexemplet är att endast ha byxa/kjol vid anklarna alternativt klänning uppdragen kring magen. Utförs ofta på obekväm plats såsom buskage, linneförråd eller liknande.

Anna och Gösta gösade tydligen i nyponbuskaget under Rolles 30 års fest i lördags.
den 14 januari 2013
 

tjenare

hälsningsfras, är besläktat med "tjena" och "tja". kommer från gammalt uttryck "jag är eder ödmjuke tjänare" och senare förkortat till mjuke tjänare, och därefter till tjänare.
Ä:et har gått över till e främst via stockholmsslang


tjena kungen
den 16 januari 2013
 

tvocial

När man är eller känner sig tvingad att vara social. tvångssocial -> tvocial.
Härstammar från ett mingel mellan alla ettor på Spyken 2013.


- Jag vill inte gå på släktmiddagen för jag orkar inte vara tvocial.
- Varför bjöd Emma in alla hennes kompisar? Bara jobbigt att vara tvocial.

den 25 augusti 2013
 

Gått och blivit svår att få tag på

Uttryck som används när en kompis/kollega/släkting blir tillsammans med någon/något annat och fullständigt försvinner. Returnerar inte dina Facebookmess/sms/telefonsamtal och gör sig helt enkelt omöjlig att få tag på.

- Ja ja, tack för senast. Skön filmkväll, verkligen

- Ja, tack själv! Men du.. vart fan var Erik?! Honom har man inte sett eller hört av de senaste dagarna!

- Ja du, han har fan gått och blivit svår att få tag på

- Ja det ska väl hända alla?

den 10 oktober 2013
 

antislang, antislangord, antislangspråk

Att bemöda sig om att tala väl. Att använda sig av ord i korrekt betydelse.
Att uttrycka sig på rätt sätt, men inte nödvändigtvis motarbeta alla ord med en karaktär av slang.
Dvs. att medvetet säga så som det faktiskt heter, istället för att förkorta eller slarva med språkbruket. En person som använder antislang är en person som känner väl till slang och kan använda det men som inte gör det i onödan; och som låter bli detta, i syfte att vårda vårt språk och göra populära alla gamla, roliga, fiffiga, snillrika och användbara, svenska ord! Man behöver oftast inte förklara orden, för nästan alla förstår dem och begriper vad de betyder, även om de inte hört dem förut. Därför är det inte tal om "att svänga sig med fina ord" utan bara att hjälpa till att hålla språket levande, som ett av de ordrikaste språken i världen.
Antislangord blir således ord som är t.ex. praktiskt användbara men på väg att falla i glömska. Antislangord är sådana ord som "färst" (av "få, färre, färst" som jag läste att någon på denna sida ville popularisera igen), "vore" (konjunktiv av "vara"), "finge" (konjunktiv av "få"), "dem" (istället för "dom"), "fatta beslut" (istället för "ta beslut"), m.fl.
Att använda sig av slang kan ju vara väldigt roligt. Men att använda sig av antislang kan också vara riktigt roligt. Våra halvt bortglömda, gammalsvenska ord kan få sig ett riktigt lyft genom antislangen och vara till stor hjälp när man lär sig nya språk, eftersom många gammalsvenska ord är mer besläktade med utländska språk.
Dessutom kan gamla sätt att uttrycka sig, genom annan ordföljd etc. vara roliga och mer "precisa".
Slang är ju ett slags "anti-det-accepterade-språkbruket". Då måste man kunna ha ett ord för reaktionen mot detta också; att vara "anti" eller emot onödigt, meningslöst utbytande av ord, som många fall blir till det sämre.
Antislangspråk talas ofta av äldre personer, som verkligen bemödat sig om att tala så, eller av dem som påverkats av hur vackert det låter när folk talar väl.
Men antislangspråk talas givetvis också ofta av dem som i stor utsträckning talar slang och som vill förnya sig och bredda sin repertoar av ord och uttryckssätt.


"antislang"
-Hon har en antislang-attityd och anstränger sig för att tala väl och finna de rätta orden. Hon försöker också alltid göra det med roliga och sällsynta ord, som man knappast minns längre. Hon snackar verkligen antislang och försöker göra detta populärt. Det är naturligtvis en reaktion mot att det svenska språket får allt fler omskrivningar för företeelser som redan har ett bra ord. Jag gillar den här nya trenden med antislang.

"antislangord"
-Man skulle kunna säga att ordet "fela" i betydelsen "göra fel, begå ett misstag" är ett riktigt antislangord ... i samma anda som när de startade särskriftspoliser för att stävja missbruket av särskrivna ord i svenskan. Antislangord ur den äldre svenskan har blivit roliga, nygamla ord att ta till när dagens uttryck inte räcker till. Och antislangord som "goddag" kan locka till uppskattande leenden.

"antislangspråk"
-Antislangord som en reaktion mot nutidens slarviga svenska har blivit på modet. Antislangspråk är således inte endast akademikerna förbehållet nuförtiden.

den 20 januari 2011
 

king

Bra, schysst, fett. Positivt förstärkande. Nära besläktat med "kungligt"

Kan adjektiviseras - king eller kingig/t


-Ses på Gustavs vid tio? Jag har en hundring till dig.
-King!

-King keps du har.
-Kingit jobbat.

den 2 februari 2011