Slangopedia i mobilen En ordbok för slang, sköna ord, uttryck och talesätt - som du säger dom!
Hemsidan Slumpa Lägg till Om
 
   
  !   skrift finns inte i ordlistan. Lägg till det!
 

Andra förslag:
 

urkund

Ett program som diverse hednisker lärare brukar. Ämnat att sätta fast fuskare. Detta är ett otroligt bristfälligt program då det jämför hela internets innehåll med en elevs skrift. Om någon del av skriften innehåller delar som finns tillgängliga på internet så upptäcks det.

(Internet innehåller som bekant allt som du någonsin skulle kunna tänka på att skriva. Således är det bara idiotiskt med ett program som urkund.)


1. Student 1 skriver en förträfflig och fullständigt korrekt rapport på 10 sidor och lämnar in den.
2. Lärare 1 mottar rapporten och vidarebefordrar den till urdkund.
3. Urkund jämför rapporten med internet och upptäcker att en 7 ords mening på sida 9 var likadan som en mening som finns på internet. Därefter flaggas rapporten och skickas tillbaka till lärare 1.
4. Lärare 1 mottar rapporten och ser att urkund har märkt den som "plagierad".
5. Student 1 får icke godkänt på grund av fusk.

den 4 februari 2011
 

Fan vad kåt!

Det är INTE ett uttryck som visar känslor på att man är kåt, utan ett uttryck som säger att någonting är väldigt bra eller väldigt schyst. Det används inte av många personer men de som använder uttrycket är oftast lite "brattiga".

Uttrycket uttalas med på ett speciellt sätt, det är dock svårt i skriftlig form att påvisa det exakta uttalet.


Perra: "Tydligen har dom sänkt priset på French Hotdogs hos Statoil från 30 kronor till 19 spänn!"

Gurra: "Fan vad kåt!"

Perra: "Aa, det är riktigt schyst!"

den 22 mars 2013
 

aka

Förkortning för "Also know as".
Används både i skrift och tal, uttalas "a-kå-a".


Tja, vad heter du?
Patrik, aka Putte

den 29 november 2015
 

Skånelänska

Något som anses höra hemma i Skåneland.

Dvs. Skåne, Halland och Blekinge.


"Maten och hälsan i Skåneland, nr 2 i Skånelänska gastronomiska akademins skriftserie"

"Jag känner mig skånelänsk fast jag bor i Halland. Hurra för skåneland vi är bäst på att baka speddekagor."

"På bored står där en speddekaga
å mad så borbenen bårjar knaga
i hela hused där e en os
å sölta, brunkål å rabbemos."

den 30 januari 2016
 

våffla

Näve/hand, för att bekräfta något genom ett handslag i stället för ett skriftligt avtal.

"Här har du våfflan" (räcker fram näven för att ta emot motpartens handslag).
den 10 mars 2018
 

antislang, antislangord, antislangspråk

Att bemöda sig om att tala väl. Att använda sig av ord i korrekt betydelse.
Att uttrycka sig på rätt sätt, men inte nödvändigtvis motarbeta alla ord med en karaktär av slang.
Dvs. att medvetet säga så som det faktiskt heter, istället för att förkorta eller slarva med språkbruket. En person som använder antislang är en person som känner väl till slang och kan använda det men som inte gör det i onödan; och som låter bli detta, i syfte att vårda vårt språk och göra populära alla gamla, roliga, fiffiga, snillrika och användbara, svenska ord! Man behöver oftast inte förklara orden, för nästan alla förstår dem och begriper vad de betyder, även om de inte hört dem förut. Därför är det inte tal om "att svänga sig med fina ord" utan bara att hjälpa till att hålla språket levande, som ett av de ordrikaste språken i världen.
Antislangord blir således ord som är t.ex. praktiskt användbara men på väg att falla i glömska. Antislangord är sådana ord som "färst" (av "få, färre, färst" som jag läste att någon på denna sida ville popularisera igen), "vore" (konjunktiv av "vara"), "finge" (konjunktiv av "få"), "dem" (istället för "dom"), "fatta beslut" (istället för "ta beslut"), m.fl.
Att använda sig av slang kan ju vara väldigt roligt. Men att använda sig av antislang kan också vara riktigt roligt. Våra halvt bortglömda, gammalsvenska ord kan få sig ett riktigt lyft genom antislangen och vara till stor hjälp när man lär sig nya språk, eftersom många gammalsvenska ord är mer besläktade med utländska språk.
Dessutom kan gamla sätt att uttrycka sig, genom annan ordföljd etc. vara roliga och mer "precisa".
Slang är ju ett slags "anti-det-accepterade-språkbruket". Då måste man kunna ha ett ord för reaktionen mot detta också; att vara "anti" eller emot onödigt, meningslöst utbytande av ord, som många fall blir till det sämre.
Antislangspråk talas ofta av äldre personer, som verkligen bemödat sig om att tala så, eller av dem som påverkats av hur vackert det låter när folk talar väl.
Men antislangspråk talas givetvis också ofta av dem som i stor utsträckning talar slang och som vill förnya sig och bredda sin repertoar av ord och uttryckssätt.


"antislang"
-Hon har en antislang-attityd och anstränger sig för att tala väl och finna de rätta orden. Hon försöker också alltid göra det med roliga och sällsynta ord, som man knappast minns längre. Hon snackar verkligen antislang och försöker göra detta populärt. Det är naturligtvis en reaktion mot att det svenska språket får allt fler omskrivningar för företeelser som redan har ett bra ord. Jag gillar den här nya trenden med antislang.

"antislangord"
-Man skulle kunna säga att ordet "fela" i betydelsen "göra fel, begå ett misstag" är ett riktigt antislangord ... i samma anda som när de startade särskriftspoliser för att stävja missbruket av särskrivna ord i svenskan. Antislangord ur den äldre svenskan har blivit roliga, nygamla ord att ta till när dagens uttryck inte räcker till. Och antislangord som "goddag" kan locka till uppskattande leenden.

"antislangspråk"
-Antislangord som en reaktion mot nutidens slarviga svenska har blivit på modet. Antislangspråk är således inte endast akademikerna förbehållet nuförtiden.

den 20 januari 2011
 

tsm

tsm betyder tillsammans. används i skrift, t.ex facebook eller sms.

tex
är du tsm med han anton?
nej usch!

den 5 juli 2012
 

Utanpåskrifta

Att definiera hur någon är relaterat till utseende. Utanpåskrifta är det synliga intryck någon gör.

Den där var fattig han, det ser man på utanpåskrifta.

eller

Hon är glad i karlar hon, det syns på utanpåskrifta.

den 12 augusti 2012