Slangopedia i mobilen En ordbok för slang, sköna ord, uttryck och talesätt - som du säger dom!
Hemsidan Slumpa Lägg till Om
 
   
  !   läst finns inte i ordlistan. Lägg till det!
 

Andra förslag:
 

jhldm

JHLDM = Jag Har Läst Detta Meddelande

Någon skickar ett meddelande och ber om bekräftelse att de har läst detta. Svaret blir då JHLDM.
den 21 oktober 2014
 

snöa in på

att bli (överdrivet) engagerad eller intresserad av något som ofta är mindre viktigt.

"Nu ska vi inte snöa in på detaljer."
"Jag snöade in på Stieg Larssons böcker på semestern, jag sträckläste allihop!"

den 8 september 2008
 

Propellerhatt

En väl påläst tekniker som är aningen insnöad på sitt område, men vars kunskap är ovärderlig - om man nu kan stå ut med dennes aningen teknikorienterade språk.

Till säljare: "Din lösning är intressant för oss, men jag är lite osäker på om den går att implementera i vår infrastruktur. Jag tycker att vi bokar ett möte, och tar med oss varsin propellerhatt så kan dom snacka sitt språk med varandra och vi ser på och nickar".
den 2 juni 2010
 

auster

Känslan av att plötsligt se eller höra om saker överallt, kort efter att man hört om någonting för första gången. Jämför "blå bil"-fenomenet.

Har sitt ursprung i att upphovsmannen omedelbart efter att ha fått i uppdrag att skriva ett PM om författaren Paul Auster (som han tidigare aldrig hört talas om) såg nyheter om författaren överallt, samt att han hade ett tiotal böcker i den annars mer diversifierade bokhyllan på Åhléns.

Själva känslan kommer sig troligtvis av att man helt enkelt är mer uppmärksam på saker man just hört om, men den tycks ibland inte kunna förklaras av detta.


Jag fick en auster nyss! Jag hade aldrig hört uttrycket "gröna skylten" förrän jag läste om det på slangopedia igår, och nu var det en gubbe utanför systemet som använde det!

Auster!
Vad?
Den där snubben var ju med i filmen vi hyrde igår -
nu är han med i den här filmen på tv, och sen är han med i Skavlan ikväll!

(funkar för en skådis som man sett för första gången i hyrfilmen)

den 1 december 2012
 

Kåtfilter

Att misstolka en text och få den att betyda det man vill, med sexuell innebörd.

"Suck, han måste ha läst min pres genom kåtfiltret! Jag skrev klart och tydligt att jag har kille och inte är intresserad av andra men han stöter på mig ändå."
den 18 december 2012
 

plugghäst

Benämning på någon som ivrigt, frenetiskt och tålmodigt ägnar sig åt inlärning av något, vanligtvis genom att läsa sig till informationen / kunskapen. Och detta för att lära sig den utantill oftast inför ett prov eller en tenta

Han läste läxorna länge och noggrannt inför proven, han var en riktig plugghäst.
den 10 juni 2013
 

Fittriddare

En man som alltid tar kvinnors parti i genusdebatter för att försöka åtnjuta belöning för detta i form av sexuell bekräftelse eller självförverkligande som "god människa".

Inte alltför sällan projicer de anklagelser på andra män för att rikta bort den granskande blicken från sig själva.

Brukar på engelska kallas "white knight".


Polischefen "Kapten Klänning" var en extrem fittriddare. Han förespråkade och föreläste om kvinnors rättigheter men blev så småningom dömd för grov våldtäkt, koppleri och kvinnomisshandel m.m.
den 2 december 2014
 

dassgraff

Klotter på exempelvis en skoltoalett

- Vi är bara köttpåsar
- Vad menar du nu, Erik?
- Äsch inget, bara något dassgraff jag läste förut

den 12 februari 2017
 

antislang, antislangord, antislangspråk

Att bemöda sig om att tala väl. Att använda sig av ord i korrekt betydelse.
Att uttrycka sig på rätt sätt, men inte nödvändigtvis motarbeta alla ord med en karaktär av slang.
Dvs. att medvetet säga så som det faktiskt heter, istället för att förkorta eller slarva med språkbruket. En person som använder antislang är en person som känner väl till slang och kan använda det men som inte gör det i onödan; och som låter bli detta, i syfte att vårda vårt språk och göra populära alla gamla, roliga, fiffiga, snillrika och användbara, svenska ord! Man behöver oftast inte förklara orden, för nästan alla förstår dem och begriper vad de betyder, även om de inte hört dem förut. Därför är det inte tal om "att svänga sig med fina ord" utan bara att hjälpa till att hålla språket levande, som ett av de ordrikaste språken i världen.
Antislangord blir således ord som är t.ex. praktiskt användbara men på väg att falla i glömska. Antislangord är sådana ord som "färst" (av "få, färre, färst" som jag läste att någon på denna sida ville popularisera igen), "vore" (konjunktiv av "vara"), "finge" (konjunktiv av "få"), "dem" (istället för "dom"), "fatta beslut" (istället för "ta beslut"), m.fl.
Att använda sig av slang kan ju vara väldigt roligt. Men att använda sig av antislang kan också vara riktigt roligt. Våra halvt bortglömda, gammalsvenska ord kan få sig ett riktigt lyft genom antislangen och vara till stor hjälp när man lär sig nya språk, eftersom många gammalsvenska ord är mer besläktade med utländska språk.
Dessutom kan gamla sätt att uttrycka sig, genom annan ordföljd etc. vara roliga och mer "precisa".
Slang är ju ett slags "anti-det-accepterade-språkbruket". Då måste man kunna ha ett ord för reaktionen mot detta också; att vara "anti" eller emot onödigt, meningslöst utbytande av ord, som många fall blir till det sämre.
Antislangspråk talas ofta av äldre personer, som verkligen bemödat sig om att tala så, eller av dem som påverkats av hur vackert det låter när folk talar väl.
Men antislangspråk talas givetvis också ofta av dem som i stor utsträckning talar slang och som vill förnya sig och bredda sin repertoar av ord och uttryckssätt.


"antislang"
-Hon har en antislang-attityd och anstränger sig för att tala väl och finna de rätta orden. Hon försöker också alltid göra det med roliga och sällsynta ord, som man knappast minns längre. Hon snackar verkligen antislang och försöker göra detta populärt. Det är naturligtvis en reaktion mot att det svenska språket får allt fler omskrivningar för företeelser som redan har ett bra ord. Jag gillar den här nya trenden med antislang.

"antislangord"
-Man skulle kunna säga att ordet "fela" i betydelsen "göra fel, begå ett misstag" är ett riktigt antislangord ... i samma anda som när de startade särskriftspoliser för att stävja missbruket av särskrivna ord i svenskan. Antislangord ur den äldre svenskan har blivit roliga, nygamla ord att ta till när dagens uttryck inte räcker till. Och antislangord som "goddag" kan locka till uppskattande leenden.

"antislangspråk"
-Antislangord som en reaktion mot nutidens slarviga svenska har blivit på modet. Antislangspråk är således inte endast akademikerna förbehållet nuförtiden.

den 20 januari 2011
 

overkill

När något görs i onödan, för mycket eller överflödigt.

-Varför läste du hela kapitlet i boken när vi bara behövde läsa de första 20 sidorna? Fett overkill!

-Sjuk overkill att gå upp så tidigt innan vi skulle åka.

den 11 oktober 2011