Slangopedia i mobilen En ordbok för slang, sköna ord, uttryck och talesätt - som du säger dom!
Hemsidan Slumpa Lägg till Om
 
   
  !   acceptera finns inte i ordlistan. Lägg till det!
 

Andra förslag:
 

brösta

acceptera, klara av, stå emot

´´brösta´´ den bara sen gå vidare. - acceptera det och gå vidare
den 28 oktober 2020
 

Hemsläp

Den exakta definitionen av hemsläp innebär att man lyckas med bedriften att bjuda hem en person från krogen och idka sexuellt umgänge.

Jonas träffar Lisa på krogen och frågar om hon vill följa med honom hem till sin lya. Lisa accepterar inbjudan och de åker tillsammans hem till Jonas trea vid Hornstull. Där har de sex i nära två timmar innan Lisa tackar för sig och tar en taxi hem.
den 12 februari 2009
 

Ajde

Ja, Ok, Skynda, "Kom igen", (Påskyndande, accepterande - beroende på tonval och meningens uppbyggnad)

Andra stavningar: Ayde, Aydi

Från Serbiska "Hajde", synonymt med Arabiska "Jalla"


"Ajde vi gitt" (Kom igen/skynda/Ok, vi går)

"Ska vi damma Pizza?" (Vill du att vi äter Pizza?)
-"Ajde" (Ja, det kan vi göra)

"Bak shuno, ska vi hjälpa bre?" (Titta där, ska vi ge en hjälpande hand till honom, han verkar behöva det?)
-"Ajde" (Ja, vi går och hjälper honom)

"Ajde du också" (Skynda nu!)

den 16 juni 2010
 

Bubben

Synonymt med ordet "bror"/"vännen", fast med en ack så mycket djupare betydelse.

En annan accepterad twist på ordet är "bubbelito" som främst används i tätförorter av folk med utländsk ursprung.

Att kalla någon för "bubben" kan liknas vid en offentlig kärleksförklaring (no homo), där en människas allra mest intima känslor gentemot någon annan väcks till liv. Dock i form av en obräckligt stark vänskapsantydan, och skall inte förknippas med kärlek eller dylikt.


"Hur står det till bubben?"

"Phille, idag hade jag det tufft fan..."
"Men bubben då :("

den 20 november 2013
 

flata

Homosexuell kvinna.
Ansågs tidigare som ett skällsord, men är nu mer accepterat.


-Oj vilken snygg tjej, har man en chans tror du?
-Glöm det, hon är flata.

den 15 november 2014
 

GG

Ursprungligen står förkortningen "GG" för "Good Game", och användes specifikt i avslutandet av en spelsession när två parter vill tacka varandra för god match. Den klassiska användningen är alltså att ett "gg" möts av ett "gg", som en typ av handskakning. På svenska förekommer uttrycket även som verb, att "gg:a", med betydelsen "att slänga in handduken", att indikera att man ger upp.

Utifrån det ursprungliga användandet kan "gg" också användas på ett par olika sätt i negativ mening. Man kan till exempel skriva "gg" när det är uppenbart att man är på väg att vinna matchen för att förolämpa motståndaren i den mening att de kanske glömt att ge upp. Det används också på svenska i bred mening för att indikera att något är över, eller som invektiv för att indikera att något är otroligt löjligt eller svårt att acceptera.


"Det var uppenbart att matchen var förlorad, snarare än att slösa tid drog den förlorande spelaren en GG" --- "Kan du fatta att Sebastian gick på en arbetsintervju i mjukisbyxor?" - "GG"
den 28 oktober 2015
 

Räjre

En synonym för Ajde, bara coola människor säger det här.
Ja, Ok, Skynda, "Kom igen", (Påskyndande, accepterande - beroende på tonval och meningens uppbyggnad)
Från Serbiska "Hajde", synonymt med Arabiska "Jalla"


"Räjre vi gitt" (Kom igen/skynda/Ok, vi går)

"Ska vi damma Pizza?" (Vill du att vi äter Pizza?)
-"Räjre" (Ja, det kan vi göra)

"Bak shuno, ska vi hjälpa bre?" (Titta där, ska vi ge en hjälpande hand till honom, han verkar behöva det?)
-"Räjre" (Ja, vi går och hjälper honom)

den 15 mars 2023
 

antislang, antislangord, antislangspråk

Att bemöda sig om att tala väl. Att använda sig av ord i korrekt betydelse.
Att uttrycka sig på rätt sätt, men inte nödvändigtvis motarbeta alla ord med en karaktär av slang.
Dvs. att medvetet säga så som det faktiskt heter, istället för att förkorta eller slarva med språkbruket. En person som använder antislang är en person som känner väl till slang och kan använda det men som inte gör det i onödan; och som låter bli detta, i syfte att vårda vårt språk och göra populära alla gamla, roliga, fiffiga, snillrika och användbara, svenska ord! Man behöver oftast inte förklara orden, för nästan alla förstår dem och begriper vad de betyder, även om de inte hört dem förut. Därför är det inte tal om "att svänga sig med fina ord" utan bara att hjälpa till att hålla språket levande, som ett av de ordrikaste språken i världen.
Antislangord blir således ord som är t.ex. praktiskt användbara men på väg att falla i glömska. Antislangord är sådana ord som "färst" (av "få, färre, färst" som jag läste att någon på denna sida ville popularisera igen), "vore" (konjunktiv av "vara"), "finge" (konjunktiv av "få"), "dem" (istället för "dom"), "fatta beslut" (istället för "ta beslut"), m.fl.
Att använda sig av slang kan ju vara väldigt roligt. Men att använda sig av antislang kan också vara riktigt roligt. Våra halvt bortglömda, gammalsvenska ord kan få sig ett riktigt lyft genom antislangen och vara till stor hjälp när man lär sig nya språk, eftersom många gammalsvenska ord är mer besläktade med utländska språk.
Dessutom kan gamla sätt att uttrycka sig, genom annan ordföljd etc. vara roliga och mer "precisa".
Slang är ju ett slags "anti-det-accepterade-språkbruket". Då måste man kunna ha ett ord för reaktionen mot detta också; att vara "anti" eller emot onödigt, meningslöst utbytande av ord, som många fall blir till det sämre.
Antislangspråk talas ofta av äldre personer, som verkligen bemödat sig om att tala så, eller av dem som påverkats av hur vackert det låter när folk talar väl.
Men antislangspråk talas givetvis också ofta av dem som i stor utsträckning talar slang och som vill förnya sig och bredda sin repertoar av ord och uttryckssätt.


"antislang"
-Hon har en antislang-attityd och anstränger sig för att tala väl och finna de rätta orden. Hon försöker också alltid göra det med roliga och sällsynta ord, som man knappast minns längre. Hon snackar verkligen antislang och försöker göra detta populärt. Det är naturligtvis en reaktion mot att det svenska språket får allt fler omskrivningar för företeelser som redan har ett bra ord. Jag gillar den här nya trenden med antislang.

"antislangord"
-Man skulle kunna säga att ordet "fela" i betydelsen "göra fel, begå ett misstag" är ett riktigt antislangord ... i samma anda som när de startade särskriftspoliser för att stävja missbruket av särskrivna ord i svenskan. Antislangord ur den äldre svenskan har blivit roliga, nygamla ord att ta till när dagens uttryck inte räcker till. Och antislangord som "goddag" kan locka till uppskattande leenden.

"antislangspråk"
-Antislangord som en reaktion mot nutidens slarviga svenska har blivit på modet. Antislangspråk är således inte endast akademikerna förbehållet nuförtiden.

den 20 januari 2011
 

Acca

Kortversion av Acceptera

Ja va typ tvungen acca han ville va hop me mej.
Fick acca att lill-brorsan oxå skulle me.                  

den 24 oktober 2011
 

Kassler

En kille som inte riktigt har accepterat att skjortan blivitt för liten då han gått upp i vikt. Viken på skjortan gör att han påminner om en kassler.

-Fan har du sett Lillen på länge, han ser verkligen ut som en kassler nu för tiden!

-Ja jag vet men man har ju inte hjärta att säga åt honom!!

den 4 maj 2012